Page 43 - Yıldız'da Yaşam-Strateji Özel Sayısı
P. 43

  VR ve AR Teknolojileri ile Metaverse
Sanal gerçeklik (virtual reality/VR) ve artırılmış gerçeklik (augmented reality/AR) teknolojilerinin gelişmesi sayesinde sanal evrenlerde gerçek yaşamların dışında başka yaşamlar yaratılıyor. Bugünlerde insanların yaşamlarını sosyal, ekonomik, kültürel, alışkanlıklar, yaşam biçimleri olarak çok büyük oranda etkileyecek ve büyük dönüşümün temellerinin atıldığı zamanlardan birine tanıklık ediyoruz.
İnsanlık, teknolojik gelişmeler odağında yeni bir düzen kurmanın peşin- de. Devletler, teknoloji şirketleri, girişimciler ve markalar bu dönüşümün içinde yer almak için neredeyse bir yarış içindeler. Türkiye’de de örnek- lerini görüyoruz: Bu senenin başında devlet yetkilileri metaverse’teki ilk toplantılarını büyük bir heyecanla gerçekleştirdiler. Herkes gözlüklerini takmış, bambaşka bir evrende bir araya gelerek avatar’larıyla görüşmeler gerçekleştirmişti.
Sanal gerçeklik, gerçeğe çok yakın bir sergilenme şekli olarak öne çıkıyor. Yukarıda bahsi geçen gelişmeler sayesinde de kendi evrenini ve gerçekli- ğini oluşturmaya devam ediyor. Bu da “metaverse” kavramının çok güçlü bir şekilde yol almasını destekliyor.
Nedir metaverse? Bu kavramı anlamak için öncelikli olarak kelimenin kendisine bakmalıyız. “Meta” Yunancada “sonra, öte” demektir. İngiliz- cedeki “universe” kelimesiyle birleştirilerek türetilen “metaverse”, kısaca “evrenötesi” anlamına geliyor. Evrenötesi terimiyle ne kastediliyor? Kısaca açıklamak gerekirse metaverse, tüm dijital dünyaların birleştirilmesiyle oluşturulan kolektif bir sanal paylaşım alanı, yani içinde tüm dijital dün- yaların bulunduğu kurgusal evreni niteliyor. Metaverse’e sanal gerçeklik veya artırılmış gerçeklik yoluyla ulaşmak mümkün.
İnsanların ve makinelerin kurguladığı bu sanal evrende insanlar sosyal- leşebiliyor, ticaret yapabiliyor, hobilerle uğraşabiliyorlar. Bunların dışında birçok yaşamsal faaliyet de metaverse’e yansıtılmaya başlandı. Araziler satın alarak yapılar kuranları duymaya başladık. Bazı markaların da bu dünyada açtıkları mağazaların haberi bir bir geliyor. Bu konu büyük bir dönüşüm içerdiğinden çok daha fazla konuşulacak ve hayatımızın tam ortasında olacaktır. Markalar bu dönüşümde şimdiden muhakkak yerini almak zorunda.
 Fenomenlerin Yükselişi
Eskiden komşular, ailenin büyükleri, “okumuşları”, mahallenin esnafı ve ustası bir konu özelinde değerlendirmede bulunursa, “Bak Ahmet Abi
ya da Ayşe Teyze böyle düşünüyor, bunu tercih ediyor; o zaman iyidir.” deniliyordu. Sonra ünlüleri reklamlarda görmeye başladık. Büyük kitlelerin kalbini kazanmış ünlüleri reklamlarda oynatmak, o markaya büyük değer katıyordu. Çünkü halkın sevgili kişisi, o markayı bir şekilde tercih ettiğini söylüyordu.
2000’li yıllarda blog yazarlarının düşünce akım- larına yön vermeye başlamasıyla birlikte özellikle son beş yılda dijital mecralar kendi ünlülerini ya- rattı. Artık her işte, uzmanlık veya hobi alanında makro ve mikro sınıflandırmalarıyla fenomenlere rastlamak mümkün; teknoloji fenomeni, moda fenomeni, iç mimari fenomeni... 100’lerce ilgili alanda, farklı uzmanlık tanımlamalarıyla feno- menler var olmaya başladılar. Bir süre sonra “fe- nomenlik” bir mesleğe dönüştü. Bir alanda çokça takipçisi olan bir fenomen; konuyu mesleki olarak dikkate alıyor, emek harcıyor ve kuvvetli içerikler oluşturmaya çalışıyor. Spesifik alanlarda öne çı- karak birçok kişiyi etkiliyor ve etkileşim yaratarak daha büyük kitlelere erişmeyi sağlıyor.
Bugün marka elçileri haline gelip daha çok dolaylı olarak satın almayı etkilemeye çalışsalar da gele- cekte markaların satış uzmanları ve yüzleri haline geleceklerdir. Burada takip edilmesi gereken konu, samimiyetin yok olmadığı, inandırıcılığın azalmadığı, içeriklerin marka değerlerine katkı sağlayacak yapıda olması ve ilgili fenomen ile markanın denkliği konuları gibi birçok kriteri göz önünde bulundurmaktır.
 YILDIZ’DA YAŞAM STRATEJİ ÖZEL SAYISI 41
34






















































































   41   42   43   44   45