Page 57 - Yıldız'da Yaşam Sayı-7
P. 57

 Dünya nüfusunun 2050’de dokuz milyara ulaşacağı öngörüsü ve mevcut gıda üretim-tüketim süreçleri ise kapıda bekleyen tehlikeye işaret ediyor. İşte bu noktada tarımın ve çiftçilik mesleğinin kritik önemi bir kez daha ortaya çıkıyor.
  İGSAŞ çiftçilerin yanında
Türkiye’nin öncü gübre üreticisi konumundaki İGSAŞ, ülkemizde çiftçilerin bilinçlenmeleri ve daha başarılı üretim yapmaları için çeşitli faaliyetlerde bulunuyor. Bu kapsamda yürütülen Tarladan Sofraya ve Toprağıma Minnettarım projeleri başarıyla sürdürülüyor. Çalışmalar aracılığıyla, geleneksel yöntemlerle faaliyetlerini sürdüren çiftçilerin daha az girdiyle verimi artırabilmek, daha kaliteli ürün alabilmek
ve toprakta sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla toprak analizi yaptırmaları konusunda bilinçlendirilmeleri hedefleniyor. Tarlalarından alınan toprak örnekleriyle analiz sürecine dahil olan çiftçiler, sağlıklı ürün yetiştirmek için gerekli uygulamalar hakkında bilgi sahibi olarak verimli tarıma bir adım daha yaklaşıyorlar.
Tarladan Sofraya projesi Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nin hazırladığı Sürdürülebilir Tarım İlkeleri İyi Uygulamalar Rehberi’nde
de yer alıyor. Türkiye’nin kalkınma politikalarının belirlenmesine katkı sağlayan Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nin Tarım İlkeleri İyi Uygulamalar Rehberi, İGSAŞ’ın Tarladan Sofraya projesini tarımsal üretimde bilgi ve bilimsel yöntemlerin uygulanması bakımından en önemli projeler arasında gösteriyor.
  Geçtiğimiz yıllarda sanayileşmenin ve nüfus artışının yol açtığı olumsuzluklar, tarım ve çiftçilik üzerinde de negatif etkilere sebep oldu. Küresel ısınma, çölleşme, susuzluk, erozyon, hayvan ve bitki türlerinin yok olması, tarım topraklarında- ki tahribatlar çiftçilik mesleğini giderek daha büyük bir darboğaza sokuyor. Dünya nüfusunun 2050’de dokuz milyara ulaşacağı öngörüsü ve mevcut gıda üretim-tüketim süreçleri ise kapıda bekleyen tehlikeye işaret ediyor. İşte bu noktada tarımın ve çiftçilik mesleğinin nasıl kritik bir öne- me sahip olduğunu bir kez daha anlıyoruz.
Girişimci ruh
Çiftçilik, aslında nüfus için besin kaynağı üretme- nin ötesinde çok geniş kapsamlı bir meslektir. Üretim süreçlerindeki riskleri ve fırsatları hesapla- mak, bir çiftçi için meslekte başarılı olmak açısın- dan önemlidir. İşte bu yüzden çiftçilerin belli bir ekonomi anlayışına ve buna ek girişimci bir ruha sahip olmaları gerekir. Teknolojinin sağladığı destekle günümüzde faaliyetlerini daha bilinçli bir şekilde yürüten çiftçiler, bir yandan çevre koruma görevini de üstlenerek sürdürülebilir geleceğe katkıda bulunuyorlar.
İnovasyon verimi artırıyor
Türkiye’de ve dünyada ekonomi açısından büyük önem taşıyan tarım sektörünün son yıllarda stratejik değerinin daha iyi anlaşılması gelecek için umut vadedi-
yor. İnovasyon ve yeni teknolojiler, tarım uygulamalarındaki verimliliği artırıyor, son derece güç şartlar altında çalışan çiftçilerin hayatını kolaylaştırıyor. Ekim, bitki koruma ya da hasat gibi tarımın farklı aşamalarında kullanılan son teknolojiler, çiftçilik mesleğini hakkı olduğu konuma taşıyor.
55






















































































   55   56   57   58   59