Page 24 - Yıldız'da Yaşam Sayı-2
P. 24

 TOPLUMSAL KATKI
Geçmişi keşfet, geleceği inşa et
Yıldız Entegre, Türkiye’nin ilk kez ev sahipliği yaptığı VERNADOC Uluslararası Yöresel Mimari Belgeleme Kampı’na sponsor oldu.
   Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) himayesin- de düzenlenen VERNADOC Uluslararası Yöresel Mimari Belgeleme Kampı, Yıldız En- tegre sponsorluğuyla Mudurnu’da gerçekleşti- rildi. 2016 yılı teması “Geçmişi Keşfet, Geleceği İnşa Et” olarak belirlenen Avrupa Miras Günleri kapsamında dünyanın farklı bölgelerinden Türkiye’ye gelen gençlerin katıldığı VERNADOC çizim kampı, ilk kez Türkiye’de yapıldı.
Hedef
VERNADOC, Finli mimar Markku Mattila tarafından İngilizcede yöresel belgeleme anlamına gelen Vernacular Documentation kelimelerinden türetildi. Yöntemi kolaylıkla öğrenilebilen çalışma, yüksek teknolojiye ve pahalı aletlere ihtiyaç duyulmadan, temel araç ve gereçlerle yapılabiliyor. Çalışmada ka- tılımcıların, bilimsel amaçlı olarak kullanılmak
üzere açık seçik ve yüksek kalitede çizimler üretmeleri bekleniyor. Sonuç aşamasında sergilenen el çizimleriyle, yapı sahiplerinde ve yerel halkta tarihi eserlerin gerçek değeri konusunda farkındalık yaratmak hedefleni- yor. Böylece bölge insanları, tarihi yapıların korunmasına yönelik iş birliğine teşvik ediliyorlar. Bunun yanı sıra genç katılımcıla- rın farklı kültürleri yansıtan değerli mimari yapıları tanımaları ve bunları dijital ortamdan uzaklaşarak elle çizme deneyimi yaşamaları sağlanıyor.
İlk kez Türkiye’de
2005 yılından itibaren Güney Amerika, Avrupa, Afrika ve Asya kıtalarından 13 ülkede uygulanan VERNADOC çalışması, 2016’da ilk kez Türkiye’de yapıldı. Daha önce Tayland’da gerçekleştirilen kampa Türkiye’den katılan ve süreci başarıyla tamamlayan Süheyla Koç ve Uluslararası Yöresel Mimari Komitesi Üyesi Dr.
Ege Yıldırım’ın girişimleriyle çalışmanın bu kez Türkiye’ye gelmesi planlandı. “Tarihi Ahi Kenti” unvanıyla UNESCO Dünya Miras Alan- ları Geçici Listesi’ne dahil olan Mudurnu’da yapılan VERNADOC, Armutçular Konağı’nda gerçekleştirildi. Organizasyon, uluslararası katılımcılardan oluşan 21 kişilik bir ekiple sağlandı.
Yeniden keşif
Kültürü ve tarihi buluşturan Mudurnu’daki etkinlik kapsamında katılımcılar, Anadolu ahşap mimarisinin en iyi örnekleri arasında sayılan Armutçular Konağı’na odaklandılar. Dört katlı, 27 odalı, dört salonlu Armutçular Konağı’nın yapımında kullanılan malzemele- rin, inşa tarihinde kolay bulunamayan malze- meler olduğu ortaya çıktı. VERNADOC kampı sürecinde katılımcıların yaptığı çalışmalar, tarihi konağın her detayının büyük bir özenle tasarlandığını gösterdi. Günümüze kalan de-
 22






















































































   22   23   24   25   26