Page 22 - Yıldız'da Yaşam Sayı-2
P. 22

 Kirlenmemiş alanlarda doğayla dost tarım tipi olan organik tarım, yoğun tarım alanlarında ise
iyi tarım uygulamaları benimsenmeli, bitkisel üretimde ahır gübreleri tezek yapılarak sobada yakılmayıp toprağa verilmeli, damla ve yağmurlama gibi basınçlı sulama sistemlerine geçilmeli ve sulama mümkün olduğunca gece yapılmalıdır.
Önlemler
Doğa bilinci: Çölleşmenin önüne geçme- nin en güzel reçetesi, ilköğretimden baş- layarak doğayı koruma bilincini aşılamak, caydırıcı cezalar getirmek, Milli Ağaçlandır- ma ve Erozyon Kontrolü Seferberlik Kanunu gereği ülke olarak yılda 1 milyar fidan üretip ağaçlandırma yapmaktır. Çevreyi/doğayı korumaya odaklanan sivil toplum kuruluş- larının çölleşmeyle mücadele çalışmalarına destekte bulunmak ve yürütülen ağaçlan- dırma çabalarına katkı sağlamak da oldukça önemli.
Dengeyi korumak: Tabiatla barışık dengeli bir nüfus artışı şart. Aşırı nüfus artışı; toprak, su, hava, bitkisel ve hayvansal gıda kaynak- larına, yenilenemeyen ve yenilenebilir enerji kaynaklarına, ormanlar ile maden ocaklarına baskı yaparak dengenin bozulmasına yol açıyor. Tarım ve orman alanlarının amaç
dışı kullanımına sebep oluyor. Aşırı tüketim, sera gazlarının dolayısıyla atmosferin ısınma etkisinin artmasıyla sonuçlanıyor.
Su kaynaklarını korumak: Kaynağını ar- tıramıyorsak fazlası olan başka havzalardan
 20



























































































   20   21   22   23   24