Page 39 - Yıldız'da Yaşam Sayı-2
P. 39

Şeker hastalığı tedavisinde genel prensip, şekerin yükselmesini ve buna bağlı belirtileri önlemektir. Ayrıca şeker hastalığına bağlı vücutta gelişebilecek komplikasyonları azaltmak veya yok etmek mühimdir.
  annelerin bebeklerinin tip 1 diyabete yaka- lanma ihtimali yüksektir.
Tip 2 şeker hastalığı
Tip 2 şeker hastalığında insülin vardır ancak yetersizdir, çok azdır veya dokular- da insüline direnç söz konusudur. Bu tip; hipertansiyon hastalarında, ailesinde diya- betik olanlarda, aşırı kilolu bebek doğumu yapan annelerde, stres altında yaşayanlar- da, aşırı karbonhidratlı gıdayla beslenen- lerde sık görülür. Şeker hastalarının yüzde 90’ı tip 2 diyabettir. Ağızdan alınan anti diyabetiklerle ve insülin enjeksiyonuyla tedavi edilir.
Vücuda etkisi
Diyabet de dediğimiz şeker hastalığı tüm vücudu ve organları etkileyen bir hastalık- tır. Kalp-damar hastalıklarına neden olur. Özellikle göz damarlarını etkiler ve körlüğe kadar ilerler. Vücuttaki tüm kılcal damarları etkiler. Ciddi böbrek hastalıklarına neden olur. Felç ve demans gibi nörolojik hasta- lıklara neden olur. Sinir dokusunda, ciltte, mide bağırsak sisteminde hasar bırakabilir. Şeker hastalarında enfeksiyon sık gözlenir.
Beslenme önerileri
Bu hastalığa yakalanan kişilerin beslen- mesine dikkat etmesi şarttır. Gıda çeşitlili- ğinin sağlanması oldukça önemli. Protein bakımından zengin, yağ ve karbonhidrat bakımından fakir bir diyet uygulanmalıdır. Dengeli beslenmeli, az ve sık yemek yen- melidir. Posalı gıdalar tüketilmelidir. Şeker tüketimi kontrollü olmalıdır. Ayrıca vücut ağırlığına da dikkat edilmelidir. Şeker hasta- larının normal ölçülerde olması mühimdir. Ağırlıklı olarak yeşil sebze tüketilmelidir. Yapılan diyete yoğurt mutlaka eklenmelidir.
Tedavi
Şeker hastalığı tedavisinde genel prensip, şekerin yükselmesini ve buna bağlı belir- tileri önlemektir. Ayrıca şeker hastalığına bağlı vücutta gelişebilecek komplikasyon- ları azaltmak veya yok etmek mühimdir. Bunların yanı sıra tedavi süresince hastanın mümkün olduğu kadar normal hayat sür- mesini ve tedavi süreçlerine aktif katılımını sağlamak da büyük önem taşır. Şeker hasta- lığı tedavisinin doktor, hasta, diyetisyen, aile ve eğiticiden oluşan bir ekip işi olduğu da unutulmamalıdır.
37
İnsülin direnci nedir?
• İnsülinin kan şekerini düşürememesidir.
• Hücrelerde insüline karşı duyarsızlık ve direnç söz konusudur.
• Glikoz hücre içine giriş yapamaz.
• Dokular insülin emrini dinlemez.
• Başta karaciğer, kas ve yağ dokusu
olmak üzere dokulara glikoz girişi
olmaz.
• Kan şekeri yükselir.
• Bu durumda pankreas daha fazla
insülin salgılar ve iflas eder.
• Ardından şeker hastalığı ortaya
çıkar.
• Bu durum yaşlanma, aşırı kilo ve
hareketsizliğe bağlı olarak ortaya
çıkabilir.
• Yorgunluk, şeker yeme ihtiyacı,
açlık hissi ve sık yeme ihtiyacı belirtilerdir.
 





































































   37   38   39   40   41