Page 43 - Yıldız'da Yaşam Sayı-1
P. 43

   Mudurnu mutfağı
Mudurnu, çok eski zamanlardan beri var olan eski bir kasaba ve çeşitli medeniyetlerin ilk yerleşim yeri. Frigyalılar, Lidyalılar, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Selçuklulardan sonra Osmanlı topraklarına katılmış ve tüm bu medeniyetlere ev sahipliği yapmış. Yörenin mutfağı elbette bu zenginlikten payını almış. Böylece yöresel malzeme ve aromalarla Mu- durnuluların sofralarını zenginleştiren onlarca, yüzlerce yemek türünü ortaya çıkarmış. İlçenin oldukça zengin mutfak kültürünü tanımak için Mudurnu’daki tüm konaklarda ve restoranlarda ünü Osmanlı sarayları- na kadar ulaşan yöresel yemekleri bulabilirsiniz.
Zengin mutfak kültürü
Yukarıda bahsettiğimiz tarihi dokuda ortaya çıkan zengin mutfak kül- türünün ürünü olan yemeklerden özellikle tadılması gerekenler şöyle: Hamur işleri: Kıymalı Mudurnu böreği, patatesli börek, ıspanaklı börek, kaşık sapı, mantı, ev makarnası, yağlı gözleme, kabaklı gözleme, hamursuz (cevizli çörek), sini makarnası (keşli, cevizli su böreği), atma malak, kalbur malağı, sıkma malak, bazlamaç, kaygana, cızlama, lokma, ıslama, ekmek makarnası, katmerli.
Çorbalar: Oğmaç çorbası, tarhana çorbası, kızılcık tarhanası çorba-
sı, uhut çorbası, düğün çorbası, taze tarhana (yayla çorbası), erişte çorbası.
Tatlılar: Höşmerim, un helvası (basma helva), depme helva (saray hel- vası), Mudurnu baklavası, fırında tatlı kabağı, palize (nişastadan yapılan muhallebi), kalıp tatlısı, köpük helva, tırtıl tatlısı.
Etli ve diğer yemekler: Etli kuru fasulye, etli patates, kaş kebabı, tavuk güveç, dana güveç, yoğurtlu mancar, yoğurtlu fasulye, yoğurtlu bakla, patates piyazı, fasulye piyazı, keşkek, etli yaprak sarması, kelem (lâhana) dolması.
Turşular: Boz armut turşusu.
Hoşaflar ve içecekler: Erik hoşafı, armut hoşafı, topal hoşafı, erik pestil ezmesi, kızılcık şurubu/gorava (kızılcık konsantresini şurubu).
Nerede yemeli?
Tarihi konakların hepsinde Mudurnu’nun yöresel lezzetlerinin tadına bakabilirsiniz. Ayrıca Mudurnu’da hizmet veren Tarihi Meram Restoran ve Evimin Yöresel Yemek Evi de bu tatları denemeniz için ideal.
  41
 Yıldırım Bayezid Camii
  Kızılcık tarhanası çorbası
Mudurnu Tesisi’nden Metin Erdoğan’dan Mudurnu’nun kızılcık tarhanası çorbasının tarifini aldık.
Malzemeler
1 çay bardağı kuru kızılcık tarhanası 5 su bardağı su
1 yemek kaşığı tereyağı
3 diş sarımsak
Tuz
Üstü için
Tereyağı Kuru nane
Yapılışı
• Bir tencereye 5 su bardağı su koyup kaynatın.
• Kuru kızılcık tarhanayı kaynayan suyun içine boşaltın. • İçine bir miktar tuz katın.
• İnce kıydığınız sarımsakları çorbanıza ekleyin.
• Kısık ateşte ara ara karıştırarak pişirin.
• Sos tenceresine bir miktar tereyağı koyun, üstüne bir tutam kuru nane ekleyin fokurdayıncaya kadar hızlıca karıştırarak kızdırın.
• Pişen çorbayı servis tabağına alın, üzerine biraz naneli yağdan gezdirerek servis yapın.
Fotoğraf: www.ismailkaratas.com.tr




































































   41   42   43   44   45