Page 39 - Yıldız'da Yaşam Sayı-1
P. 39

   mesine rağmen, özellikle çocuklarda, yaşlılarda, vücut direncini düşüren kalp, akciğer, böbrek, şeker hastalığı gibi kronik rahatsızlığı olanlarda çok daha ağır seyrederek ölümle sonuçlanabilecek durumlara yol açabilir. Bu hastalar, yüksek risk grubu olarak adlandırılır.
Güçlü bağışıklık sistemi
Grip ve soğuk algınlığından korunmak için bağışıklık sistemini güçlendirmek önemlidir. Düzenli uyku, dengeli beslenme ve sigaradan uzak durmak bağı- şıklık sisteminin güçlü kalmasını sağlar. Bol sıvı alımı, C vitamini ile çinko gibi antioksidanlardan ve minerallerden yana zengin olan meyve sularını tüketmek de korunmada mühim bir etkiye sahiptir. Bunların yanı sıra öksüren ve hapşıran kişilerden uzak durmak ve sık sık elleri yıkamak da etkili yöntemlerdir.
Grip aşısı
Grip, günümüzde aşıyla önlenebilen bir hastalıktır. Gelişmiş ülkeler, grip aşısını programlarına alarak vatandaşlarına ücretsiz olarak sunuyor. Grip aşısı Türki- ye’nin aşı takviminde bulunmadığından sağlık kuruluşlarından ücretsiz olarak temin edilemiyor. Ancak aşı özellikle risk altındaki gruplara öneriliyor.
Grip aşısı inaktif (ölü) bir aşıdır, bu nedenle aşıya bağlı grip gelişmesi riski yoktur. Fakat aşı, tavuk yumurtasında hazırlandığından yumurta alerjisi olanlara, aşının içeriğine alerjisi bulunanlara ve altı aydan küçük bebeklere uygulanma- malıdır. Ateşli bir hastalık geçirenlerin aşıyı hastalıkları düzelene kadar ertele- mesi önerilir. Aşıya bağlı olarak aşı yapılan bölgede ağrı, kızarıklık ya da şişme, kas ağrıları, kırgınlık hissi ve hafif ateş gibi yan etkiler görülebilir.
Grip aşısının uygulanması için en uygun zamanlar Eylül-Ekim-Kasım aylarıdır. Ancak salgınlar Mart-Nisan aylarına kadar devam edebildiği için hastalığı geçirmedikçe ve aşı bulunabildiği sürece Ocak-Şubat ayları ve sonrasında da aşı uygulanabilir. Grip aşısından sonra kesin koruyuculuğun başlaması için en az 10-14 günlük bir süre gerekir.
Yeni grip virüsleri
Gribe neden olan çok sayıda virüs türü olduğu için tamamen koruyucu olan çok etkili bir aşı henüz geliştirilemedi. Sürekli yeni grip virüsleri meydana geldiği için her sene en yaygın olması beklenen virüs tipleri için aşı geliştiriliyor. Bu nedenle aşının koruyuculuğu en fazla yüzde 80’e ulaşabiliyor. Aşı, virüs bu- laştığı takdirde hastalığın daha hafif geçirilmesini sağlıyor. Ayrıca grip aşısının her yıl yenilenmesi öneriliyor.
   37
Grip ve soğuk algınlığından korunmak için bağışıklık sistemini güçlendirmek önemlidir. Düzenli uyku, dengeli beslenme ve sigaradan uzak durmak bağışıklık sisteminin güçlü kalmasını sağlar.
Grip aşısı önerilen risk grupları
• 65 yaş ve üstü
• Şeker hastaları
• Astım hastaları
• Kronik akciğer hastaları
• Kronik kalp ve damar sistemi hastaları • Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler
(kronik kan hastalığı olanlar, kanser hastaları) • Huzurevi, bakımevi gibi ortamlarda yaşayanlar

















































































   37   38   39   40   41