Page 30 - Yıldız'da Yaşam Sayı-1
P. 30

  28
Sürdürülebilirlik için Yıldızlar Yatırım Holding olarak biz neler yapıyoruz?
Yıldızlar Yatırım Holding olarak “Bugün değil, yarına etkisi ne olacak?” sorusuna, çevreci cevaplar veremeyen hiçbir yatırıma imza atmıyoruz.
Ham madde ihtiyaçlarımızı endüstriyel kullanım için üretilen ağaçlardan karşılıyoruz. Holdingimizin bir geleneği haline dönüşen, her yıl gerçekleştirdiğimiz 20.000 fidan dikimiyle ülkemizi daha da yeşil kılmak için çabalıyoruz. Sivil toplum kuruluşlarının gerçekleştirdiği birçok çevreci etkinliğe de destek veriyoruz.
Enerji Verimliliği projeleri yürütüyoruz. 2013-2016 yılları arasında gerçekleştirdiğimiz Enerji Verimliliği projelerimiz; 1.300.000 adet/yıl ağaç dikimine karşılık geliyor. Enerji verimliliğini artırma konusunda; binalarda enerji verimliliği, taşıtlarda enerji verimliği ve sanayide enerji verimliliği olmak üzere organizasyonumuzdaki tüm oluşumlar için, sürdürülebilir politikalar uygun şekilde yapılandırma çalışmaları yürütülüyor.
Tesislerimizde yaptığımız çalışmalar:
• Kocaeli MDF Fabrikamızda 3 adet 6 MW’lik gaz tribününden oluşan Kojenarasyon Tesisi ile elektrik ihtiyacımızın yaklaşık %25’i karşılanıyor.
• Kocaeli MDF Fabrikası, Pres 2 Tesisi’nde yapılan türbin uygulamasıyla doğal gaz tüketimi minimuma indirildi. Tesisin elektrik tüketiminde ise %30 enerji verimliliği elde ediliyor.
• Kocaeli MDF Fabrikası’nın Pres 1 ve Pres 3 kurutma fanına yapılan uygulamayla yüksek oranda enerji tasarrufu sağlandı.
• Kocaeli MDF Fabrikamızda kazan bacaları ile pres-3 kurutma hattı arasına sıcak hava taşıma kanalı yapılarak kullanılmayan enerjinin geri kazanılması sağlanarak bu hattaki doğal gaz tüketimi sıfırlandı. Böylece karbon gazlarının atmosfere salınımına engel olundu. (Bu projemiz SENVER 14, SEVAP 3 Jüri Özel Ödülü sahibidir.)
• Mersin MDF Fabrikamızda üretim atıklarının değerlendirilerek ısı enerjisine dönüştürülmesi için 65 MW’lik enerji kazanı kullanıyoruz. Tesisimizde üretim; atık su arıtma tesisi, geçici atık depolama alanı ve pres egzoz gazı yıkama hattıyla çevreye duyarlı olarak sürdürülüyor.
• Manisa Yonga Levha Tesislerimizde üretimde kullanılmayan ham madde atığı kabuklar 26,5 MW kapasiteli kazanımızda enerjiye dönüştürülüyor.
• Bolu Yonga Levha Tesislerimizde ise, 9,5 MW kapasiteli enerji kazanı bulunuyor. Ayrıca bu tesiste gerçekleştirilen değişim ile en ileri teknoloji ürünü, yüksek verimlilik sağlayan, kullanıcı dostu ve yüksek iş güvenliğine
sahip yeni kazan sistemi; iş açısından verimsiz, üretim esnasında her an ısıl dengesizlik yapan eski kazan sisteminin yerini aldı. (Bu projemiz T.C Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Proje Ödülleri “Büyük İşletme – Otomasyon ve Teknolojik Yenilik” kategorisinde ikincilik ödülü aldı. Ayrıca kazan baca gazı ısısını, form hattında kullanılmasını sağlayan SENVER
15 Teşekkür Belgesi’ne sahip projemiz, Bolu Yonga Levha Fabrikası’nda kullanılan bir diğer çevreci uygulamadır.)
• İGSAŞ Kütahya Fabrikası’nda enerji tasarrufu sağlayacak projelerin çalışmaları devam ediyor.
Sürdürülebilir Kalkınma Derneği üyesi olmanın sorumluluğuyla kurulan ve içinde birçok üst düzey yöneticimizin yer aldığı sürdürülebilirlik ekiplerimiz dört ana alanda etkinliklerini sürdürüyor:
• Çevresel Sermaye konusunda kurulan ekibimiz İklim Dostu Tarım, Su ve Enerji olmak üzere üç ana konuda faaliyetlerine devam ediyor.
• Sosyal Sermaye ekibimiz, iş sağlığı ve güvenliğiyle, insana yakışır iş ve ekonomik büyüme konularında çalışmalar gerçekleştiriyor.
• Finansal Sermaye ekibimiz; çalışanlarımızın ve organizasyonumuzun bu alandaki yaklaşımlarına sürdürülebilir politikalar çerçevesinde yön veriyor.
• İnovasyon, sürdürülebilir tüketim, döngüsel ekonomi ve eko etiket alanlarında birçok proje geliştirerek, kurumumuzun duyarlılığını ortaya koymayı ve çalışanlarımızı sürdürülebilir yaklaşımlar konusunda daha bilinçli kılmayı hedefleyen Kapasite Geliştirme ekibimiz; daha iyi bir gelecek için çalışmalar gerçekleştiriyor. Kapasite Geliştirme ekibimiz ayrıca kaynaklarımızı en verimli şekilde değerlendirmek ve geleceği bugünden daha iyi kılmak adına geliştirdiği sürdürülebilir stratejilerin yer aldığı Reporting matters (Sürdürülebilirlik Raporu) çalışmaları hazırlıyor.
İGSAŞ Tarla Günleri, çiftçilerimizi ileri tarım teknikleri hakkında bilinçlendirerek ülkemizde verimi artırmayı amaçlayan bir sosyal sorumluluk projesidir. Proje kapsamında; her yıl çiftçilere doğru gübreleme, doğru sulama ve doğru tohum seçimi gibi konularda eğitim verilerek, uygulama, ekipman ve ürün desteği sağlanıyor. Projenin uygulama alanı olarak
seçilen pilot bölgelerdeki tarlalardan alınan olumlu sonuçlar, çiftçileri bilinçlendirme konusunda başarı elde edildiğine işaret ediyor.












































































   28   29   30   31   32